När Björgen fick stryk av Johaug vid tremilen i Holmenkollen-VM 2011 var vi många som såg ett maktskifte, få anade nog att Marit skulle kunna matcha den åtta år yngre Johaug i nästan ett Decennium till, foto från https://www.hd.se/2011-03-05/johaugs-seger-ar-nyttig-i-langden

Nyligen kunde vi läsa om att Marit Björgen slog Therese Johaug i två av tre grenar i någonting som kallades Ragde indoor challenge. Flera medier, bland annat Expressen, har spunnit på detta och dragit växlar av att Björgen fortfarande kan matcha Johaug utan att så tydligt presentera detaljer om testerna.

Vi blev naturligtvis nyfikna och försökte reda ut vad det handlade om. Therese Johaug delade generöst med sig detaljer på sin egen Youtube kanal. Testerna bestod i att springa 5000 meter löpband i 10%  uppförsbacke, köra 5000 m stakmaskin och 2000 m roddmaskin, allt i ett svep utan vila mellan. Tider för respektive delmoment finns att läsa i figuren nedan som är tagen från Johaugs Youtube kanal.

Resultattabell ifrån Johaugs Youtube kanal.

Föga överaskande ser vi att Johaug, som under sommaren visat stark löpform, var överlägsen i löpmomentet. Utöver att hon slog Björgen, slog hon även tidigare Vasaloppsvinnarna Andreas Nygaard och Anders Aukland. Till detta skall tilläggas att Anders Aukland är en mycket duktig löpare som har representerat Norska landslaget på medeldistans. Björgen slog dock som sagt Johaug på stakmaskin respektive roddmaskin. Alla med någon som helst insikt i träning på ergometer förstår nog hur extremt orättvis jämförelsen är. Björgen med sin större vikt har en otrolig fördel på en ergometer.

I fält måste åkarna dock bära sin egen vikt. För att förstå vad siffrorna i tabellen egentligen betyder och vad de kan säga oss om konkurrenskraft i verkligheten har vi därför räknat om tiderna på ergometrarna till effekt och normaliserat mot kroppsvikt. Enligt wikipedia väger Björgen 64 kg att jämföra mot Johaugs 46 kg.  Detta ger nya insikter och är mycket bättre att jämföra mot löptestet vilket i huvudsak är ett arbete mot kroppsvikt eftersom lutningen är så brant som 10%. Hur omräkningen till effekt går till står att läsa på Concept 2s hemsida.
Efter omvandling framkommer att Björgen i 5000 m testet på stakmaskinen drog en snitteffekt av knappa 210 watt att jämföra mot 186 watt för Johaug. På roddmaskinen var skillnaden större, 206 watt kontra 177 watt. När vi normaliserar mot vikt ser vi dock mycket riktigt att styrkeförhållandena skiftar.
Sett till effekt per kg kroppsvikt är Johaug 19% bättre än Björgen på Stakmaskinen, att jämföra med 16% skillnad i löptestet. Johaug är också 11% bättre än Nygaard och jämnstark med Aukland. Även på roddmaskinen är Johaug starkast då man normaliserar mot kroppsvikt, här är hon 16% bättre än Björgen och 11 respektive 2% bättre än Nygaard och Aukland.

Noterbart är att vi efter normalisering mot kroppsvikt ser ungefär samma styrkeförhållande oavsett gren mellan de fyra åkarna. Slutsatsen är att Johaug, tätt följd av Aukland, är bäst när det gäller att arbeta mot sin egen kroppsvikt, tex Alpe Cermis i Tour de Ski. Skidor handlar dock inte bara om att åka uppför. I synnerhet inte ett Vasalopp. Då kommer även luftmotståndet in, vilket inte skalar direkt mot kroppsvikt.  En korrekt hantering av luftmotståndet är mer komplicerad än att enbart beakta gravitation. Förenklat har det i flera studier dock visat sig att kapacitet i testlabb och på ergometer skalar relativt väl mot vikt2/3.

Tabellerna nedan presenterar resulat på de tre testen för Björgen, Johaug, Aukland och Nygaard. I löptestet har effekten beräknats som arbetet mot gravitationen.

Noterbart är att då effekten skalas mot 2/3 kroppsvikt så har Johaug fortfarande ett övertag på 9 % på Björgen i stakning men ligger 12% respektive 16% efter Nygaard och Aukland. Detta känns ganska rimligt och kan mycket väl spegla hur det skulle se ut i en tävling på snö med lika delar uppför och utför. Till Andreas Nygaards fördel skall nämnas att alla tester ovan var synnerligen aeroba och inte alls speglar förmågan till snabba fartökningar, vilket är ett av hans starka kort.

Det är Johaug vi ska vara mest imponerade av här. Att leverera 4 watt/kg efter att ha sprungit 5000 m i backe är sjukt imponerande. I tabellen har vi även med tiden för Andreas Nygård. 17:05 är en imponerande tid som räknas om till 325 watt, mycket imponerande men beaktat att Nygaard väger 90 kg blir detta ändå inte mer än 3.6 watt/kg.

/Dan