Nu är vi på plats i Vasaloppstältet och vi är riktigt förväntansfulla på att dela våra nyheter med alla er skidåkare. Produkterna vi kommer visa upp är ett handtag man kan ta på och en app man kan scrolla i men den verkliga nyheten är mycket större än så. Nu gör vi skidsporten mätbar!

Varför är mätbarhet då så fantastiskt och viktigt? Leder det inte bara till fler jämförelser? Vår tro och drivkraft är precis tvärtom. Mätbarhet är en förutsättning för att kunna sätta upp prestationsbaserade och realistiska mål utifrån egna förutsättningar. Utan absoluta mätetal är vi utelämnade till konkurrensbaserade mål, tex att slå träningskompisen. Det kan också vara en drivkraft men det blir ju ännu bättre om man samtidigt kan se att båda har blivit bättre oavsett om man är först eller sist.

Att vi vill skapa mätbarhet handlar heller inte om tävling. Tävling är ju alltid mätbart utifrån det regelverk som gäller, tex först i mål på Vasaloppet. Den mätbarhet vi skapar är ett verktyg för att varje dag kunna följa sina framsteg så att man kan planera träning med realistiska delmål. Detta är något som har saknats i skidsporten där åktider och känsla varierar med yttre förutsättningar i högre grad än de flesta andra sporter.

När vi nu tar mätbarhet till skidsporten möjliggör vi för alla skidåkare att kunna träna som Nils van der Poel (https://www.howtoskate.se/). Vi är många som har imponerats av alla de timmar Nils tränade, men det är knappast den avgörande faktorn i hans träning. Det finns många idrottare som tränar både otroligt mycket och otroligt hårt. En del av dem kanske till och med har samma talang som Nils utan att bli lika bra av allt slit de lägger ner. För oss är det mest fascinerande i Nils träning hans systematik som utgår från mätbarhet. Ett varv på en skridskobana är alltid lika långt och Nils visste hur fort han behövde köra det. När han inte var på skridskobanan använda han istället cykelns effektmätare för att styra sin träning och däremellan gjorde han också den del långpass där han inte alls brydde sig om annat än njutning och naturupplevelse.

Skidåkning är på många sätt betydligt mer komplext än skridskoåkning där banan alltid ser likadan ut oavsett var man befinner sig i världen, i synnerhet efter att sporten flyttade inomhus och variationerna i is i stort sett eliminerades. Detta ställer högre krav på att man kan tolka effektens innebörd på ett mer komplext sätt än för Nils. Han visste hur fort han behövde köra ett varv och att han behöver orka tolv och ett halvt varv. Så enkelt kan inte skidåkaren tänka. Skidåkaren måste klara hög effekt uppför korta branta backar, nå hög fart i spurt eller ryck på platten och samtidigt ha uthållighet när det gäller att hålla undan efter ett ryck eller ta in en utbrytning. På detta sätt liknar skidåkning mer cykelsporten där effektmätarna slagit igenom sedan många år.

Vårt nya skidhandtag och tillhörande mjukvara är utvecklat i nära samarbete med forskare och några av världens bästa skidåkare (https://www.youtube.com/watch?v=zTRbqLTbzuw https://www.youtube.com/watch?v=97aSP08o9XA). Detta i kombination med feedback från kunder 
(bland annat svenska skidskyttelandslaget, USA’s längdlandslag, och vintersportcentrum) går direkt in i den tjänst vi nu lanserar till alla er skidåkare.