Vilken vecka i Mora, framtidens skidåkning är här!

Det har varit helt fantastiskt respons på Skisens och vår effektmätare och digitala skidcoach som vi demonstrerat på Vasaloppsmässan, superkul att visa upp vår produkt och att få utbyta tankar, idéer och svara på frågor från så många entusiaster och skidälskare. Vi ser redan fram emot att komma tillbaka 2025!

Vädermässigt bjöd veckan trots goda snöförutsättningar på stora prövningar för såväl åkare som arrangörer, veckan inleddes och avslutades med regn. Men som så många gånger förr är detta inget som stoppar Vasaloppsåkare och vi fick se många starka prestationer.

Skisens effektmätare var med i flera lopp, från Vasaloppet 30 fredagen 23e februari fram till det ”riktiga Vasaloppet” söndagen 3e mars.  Detta gav oss mycket spännande mätdata och insikter i alla de prövningar våra åkare gick igenom. En höjdpunkt var naturligtvis halvvasan då vår effektmätare användes av såväl Viggo Möller som loppets tvåa Karl-Johan Westberg.

När Karl-Johan blev tvåa på halvvasan levererade han en snitteffekt på 295 watt över en timme och 43 minuter. Våra beräkningar visar också att detta svarade mot en friktionskoefficient av 0.018 vilket är ungefär som 2or på rullskidor. För insikt i beräkningarna kan ni läsa äldre inlägg, tex https://skisens.se/2020/03/09/skisens-summering-av-vasaloppsveckan-2020/.

Karl-Johan körde även det riktiga Vasaloppet söndagen 3e mars. Även då gjorde han en stark prestation, om än i betydligt trögre före. Han kom då i mål på en 59e plats med en tid av 4:19. På detta lopp hade K-J inte Skisens effektmätare men från datan på de som körde med effektmätare bedömer vi att friktionen i detta lopp låg runt 0.03±0.003. Detta skulle då innebära att K-J hade ca 10% lägre snitteffekt på hela Vasan jämfört med halva loppet.  Ett inte helt orimligt antagande med tanke på den längre arbetstiden.

När vi nu är inne på effekt för Vasan glider vi naturligt över till vår tävling där ni är nära 200 deltagare har gissat effekten på slutsegrarna i dam respektive herrklass. Det är riktigt imponerande att så många av er har så god känsla för vad det krävs för att vinna ett Vasalopp. Utifrån våra bästa beräkningar baserade på de åkare vi hade ute i spåren samt flera deltagande åkare vars tröskeleffekt vi tidigare har mätt så har vi kommit fram till att damsegraren Emilie Fleten levererade en medeleffekt av 180 watt medan herrsegraren Tor-Leif Syrstad hamnar på 275 watt.

Det var hela sex personer som gissade rätt på damsegrarens medeleffekt. En person hade rätt på effekten för herrsegraren. Vinnaren i vår tävling satte damsegrarens effekt men bommade herrsegraren med 5 watt.

Stort grattis!
Vi kontaktar dig inom kort