Team Ramudden kommer anlita Guided Heroes coach Mattias Reck och börja använda Skisens smarta skidhandtag för mätning av effekt och rörelseanalys vid längdskidåkning.

Vi vill ständigt hitta nya vägar för att bli bättre och med detta samarbete får vi ta del av expertkunskap kring effektbaserad träning och dra nytta av den långa erfarenheten som finns inom cykelsporten. I kombination med ny spännade teknik ser vi i teamet fram emot denna möjlighet, säger Gustaf Korsgren från Team Ramudden.

Guided Heroes hjälpte föregående vinter Team Ramuddens Max Novak att ta stora framsteg, nu utökas samarbetet då Mattias Reck kommer hjälpa flera åkare i teamet, bland annat Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren.

Mattias Reck är sedan flera år anställd som cykeltränare i proffsteamet Trek-Segafredo och huvudcoach i Guided Heroes, som idag hjälper både elit och motionärer med träningsrådgivning inom uthållighetsidrotter som cykling, löpning och längdskidåkning.

Det är väldigt spännande att få chansen att tillämpa min erfarenhet och kunskap inom effektbaserad träning på en ny sport. Inom skidsporten har man ofta bara pulsmätare, men med effektmätare i stavarna kan du se hur hårt du trycker på i varje sekund, det ger helt nya möjligheter, säger Mattias Reck.

Guided Heroes samarbetar sedan tidigare med Skisens som är experter på dataanalys och tillverkare av hårdvaran som kommer att användas. Skisens är ett startup-företag inom Chalmers Ventures och vill underlätta vetenskaplig träning genom att leverera integrerad teknologi till sportindustrin. Skidhandtagen är deras första produkt.

Med de stora variationer i före som råder vid skidåkning är effektmätning nödvändigt för att skatta prestation. Det är vår övertygelse att det på sikt kommer få större betydelse för skidor än det idag har inom cykel. Teknikens stora betydelse i längdskidor gör det också viktigt att mäta i fält under realistiska förutsättningar, säger Dan Kuylenstierna på Skisens.

Samarbetet inleddes i förra veckan på Lugnets Skidstadion och Lugnets Idrottsvetenskapliga Institution (Livi) i Falun.

För mer information:
Gustaf Korsgren, Team Ramudden [email protected]
Mattias Reck, Guided Heroes [email protected]
Dan Kuylenstierna, Skisens AB [email protected]

Reportage i SVT 16 maj 2020
Vasaloppsvinnare tar hjälp av ny teknik
Sportnytt (reportaget börjar efter 09:19)